“De beste manier om de toekomst te voorspellen, is hem zelf te creëren”

Ik schrijf dit stukje in mijn achtertuin, op een bankje in de zon. De laatste tijd heb ik opvallend veel met klanten en andere ondernemers gesproken over pensioen. Over pensioen én over zingeving. Wat wil je in de wereld zetten, waar wil je je kostbare tijd aan besteden?

Met deze onderwerpen in gedachten, moest ik denken aan wat een vriendin laatst zei. We hadden het over het vinden van een richting voor haar ondernemerschap, een doel, misschien wel hét doel in haar leven. De reden waarvoor ze op aarde is, eigenlijk.
Nadat verschillende plannen de revue waren gepasseerd, vertelde ze me dat ze laatst in de zon koffie dronk en toen dacht: ‘misschien is dit het wel, mijn ‘purpose’. Gewoon, genieten van een kop koffie in de zon.’ Ze vertelde het met een knipoog, maar bij mij raakte het iets.

Gewoon genieten?

Want ja, dat is het misschien ook wel. Gewoon genieten. Geen zorgen, geen haast, alleen de zon en een kop koffie.

Nu hoef ik sowieso al weinig méér als de zon schijnt. En is dat ook wat ik wens voor de zomervakantie: zon, de tijd aan mezelf, en de rust om te genieten van een kop koffie. Verder niks.

Ik dagdroomde nog wat verder. Wat als het moment komt dat ik helemaal niet meer hoef te werken. Als ik met pensioen ga? Wat zou ik dan het liefste doen?

Op dit moment kan ik het me niet voorstellen, om helemaal niet meer te werken. Daar vind ik het veel te leuk voor. Ik word er blij van en zou bijvoorbeeld best nog een paar uur in de week actief betrokken willen zijn bij een paar mooie ondernemingen.

Onzekere factoren

Nadenken over hoe mijn pensioen eruit ziet, ik vond dat tot nu toe knap lastig. Want ja, er zijn zoveel onzekere factoren! Je weet nu nog helemaal niet hoe je leven de komende jaren gaat lopen en er dan uitziet. Blijf je gezond, heb je een partner, zijn de kinderen het huis uit? Stijgen de huizenprijzen of worden je crypto’s een klein vermogen? Hoe kan je daar allemaal nu al rekening mee houden?

Maar je kunt het ook omdraaien. Wat is je gedroomde toekomst? En wat is daarvoor nodig? Dit ‘omdenken’ maakt voor mij direct zo’n groot verschil! Uitgaan van wat je wilt is voor mij zo’n krachtig middel om dáár uit te komen waar ik wil zijn. En ja, dat zou best eens op een bankje kunnen zijn, met een kop koffie in de zon.

De wereld van pensioen

De komende weken duik ik in de wereld van pensioen en ga ik je meenemen in mijn visie daarop. Er komen inspirerende ondernemers aan het woord die vertellen over de keuzes die zij hebben gemaakt richting hun pensioen. Ik leg het Nederlandse pensioenmodel uit en bespreek verschillende mogelijkheden voor ondernemers om een pensioen op te bouwen.

Mocht je daar nu al vragen over hebben of na het lezen op willen reageren, dan kan dat! Super leuk om van je te horen. Stuur ons een bericht via support@hartvooradministratie.nl en dan nemen we je vraag misschien mee in een volgend blog.