“Rijkdom bestaat niet uit het hebben van grote bezittingen, maar uit het hebben van weinig behoeften.”

 Met deze uitspraak wil ik het laatste deel van de pensioenreeks beginnen.

In dit vierde deel wil ik graag wat meer kijken naar wat je nodig hebt voor een goed pensioen. Want wat is dat precies, een goed pensioen?

Natuurlijk zal het antwoord daarop voor iedereen anders zijn. Voor mij heeft het vooral te maken met zorgeloosheid, vrijheid en genieten. Ik wil voor mezelf een situatie creëren waarbij ik op een fijne plek kan wonen, geen geldzorgen heb en genoeg geld over houd om de dingen te doen die ik (samen met mijn dierbaren) graag doe.

Maar het is vooral jouw pensioen.

Alternatieven

Vooral het hebben van weinig behoeften is iets dat niet zo snel in pensioenadvies wordt meegenomen. Met José Baars van www.kompasadvisering.nl besprak ik een aantal alternatieven op het traditionele pensioensparen. Je kunt dan bijvoorbeeld denken aan:

  • Het versneld aflossen van je hypotheek, zodat je minder woonlasten hebt als je met pensioen gaat. En vergeet dan ook niet het verschil tussen je ‘oude’ en de ‘nieuwe’ maandlast apart te zetten en daarmee óf voor je pensioen te sparen, óf nog meer af te lossen op je hypotheek. 
  • Je kunt zelfs, wanneer je (bijvoorbeeld doordat je hebt afgelost) veel overwaarde op je huis hebt, een hypotheek op deze overwaarde afsluiten op het moment dat je met pensioen gaat. Let wel op: de rente op deze hypotheek is niet aftrekbaar (tenzij je het gebruikt voor verbouwen of aanpassen van je woning). Je hebt dan in één keer veel geld tot je beschikking, maar de maandlasten worden ook hoger. 
  • Denk na over hoe je wilt wonen als je met pensioen gaat. Zie je jezelf in een groot familiehuis wonen, omringd door je kinderen en kleinkinderen, of heb je plannen om te genieten van je vrijheid en woon je misschien zelfs wel de helft van het jaar in het buitenland? Het antwoord op deze vraag heeft natuurlijk invloed op de keuzes die je nu In het laatste geval kun je je huis verkopen en in een appartement of kleinere woning gaan wonen. Je kunt zelfs gaan huren! 
  • Waar je ook rekening mee mag houden in je plan, is het feit dat je geld kunt erven van je ouders of andere familieleden. Niet iets om je hele plan aan op te hangen, maar je vergeet het toch snel en het draagt wel bij. 
  • Wat voor mij onderdeel uitmaakt van mijn pensioenplan, is dat ik mijn appartement in Amsterdam nooit heb verkocht toen ik in een grote-mensen-huis ging wonen. Je kunt ook geld dat je hebt in je financiële holding gebruiken om te investeren in onroerend goed. Naast dat het over de lange termijn een waardevaste belegging is, brengt het inkomsten in de vorm van huur op.

    Het is ook mogelijk om een financiering te krijgen voor de aanschaf van onroerend goed voor de verhuur. Natuurlijk brengt dit ook kosten met zich mee aan rente en onderhoud, maar hopelijk staat daar een goede huuropbrengst tegenover. Dit is namelijk een inkomstenbron die niet opdroogt: de huuropbrengsten gaan in principe levenslang door. 

  • Als je wat meer durf hebt, kun je een deel van je spaargeld beleggen in aandelen of in crypto currency. Het is een risicovolle manier van vermogensopbouw, maar het kan ook veel opleveren, zeker op de wat langere termijn.

Misschien lijken het open deuren, maar toch is het de moeite waard om deze opties in je pensioenplan mee te nemen.

En dus ook het idee dat je misschien niet zoveel nodig hebt. Je gezondheid, fijne contacten. Een bankje in de zon en een kop koffie <3 Dus nog een laatste tip:

  • Werk aan je tevredenheid. Maak een lijst van kleine dingen waar je van kunt genieten. Blijf gezond, zoek inspiratie, vergeet niet om nu al te genieten van het leven.

 Proost, op je pensioen!

Afgelopen september had ik een afspraak voor een interview met Arjan Stam van Wijngaard Keulenhof. Hij werd ondernemer ná zijn pensioen. Het werd een heerlijk gesprek over de invulling van je oude dag, lekker buiten werken met de elementen (want er was regen voorspeld en hij hoopte nog wat in de wijngaard te kunnen doen vóór die tijd) en óók over ondernemerschap en strategische keuzes.

De vraag was natuurlijk of hij zich nu een pensionado voelde of toch niet. Ben je benieuwd naar het verhaal van Arjan en zijn antwoord op die vraag, luister dan het interview hier.

 Tenslotte

Dit was alweer het laatste deel van de serie. Ik hoop dat je, door mijn onderzoek naar pensioen voor ondernemers, meer inzicht hebt gekregen in de mogelijkheden voor je oude dag. En dat je vertrouwen hebt gekregen, omdat het iets minder abstract is geworden en je geïnspireerd bent geraakt door de verhalen van andere ondernemers.

 Zelf begin ik een aardig beeld te krijgen van mijn wensen voor de toekomst. En van wat ik hiervoor kan regelen, welke middelen ik kan inzetten. Hoewel de situatie in de wereld op dit moment vrij onzeker is, geeft het me in ieder geval een goed gevoel om een plan te hebben. Voor mij werkt dat echt! 

Heb je nog vragen of een reactie, laat het ons dan weten en stuur een bericht naar support@hartvooradministratie.nl

We denken graag met je mee!