Streef er niet naar om succesvol te zijn, maar om waardevol te zijn”  

Deze prachtige quote is van Albert Einstein. In dit deel van mijn onderzoek naar pensioen voor ondernemers, gaat het vooral over wat je wilt nalaten aan de wereld. Over de waarde van je onderneming.  

Ik denk dat veel ondernemers een bedrijf starten vanuit het gevoel dat zij de wereld iets unieks kunnen geven. Iets dat er nog niet is. Anders had je ook bij een bestaand bedrijf kunnen solliciteren. Maar dat deed je niet, je wilde het op je eigen manier doen!  

Tijdens het bestaan van je onderneming neem je die unieke eigenschap(pen) mee. Misschien ga je een samenwerking aan, neem je personeel in dienst, richt je een BV op of een hele keten. Maar altijd zoek je mensen op die gelijkgestemd zijn. Die passen bij de waarden van jouw bedrijf. 

In de jaren dat je bedrijf groeit, doe je veel investeringen. In verbeteringen, middelen, personeel, opleiding. In je netwerk, je relaties en klanten. Je doet ervaring op en groeit als ondernemer. Je groeit van ZZP-er naar werkgever of partner. 

Sta je er wel eens bij stil hoeveel dat kost? In tijd, geld en energie? En zou het niet zonde zijn als je alles wat je opbouwt verliest op het moment dat je met pensioen gaat? 

Je onderneming als pensioen  

Vroeger was het gebruikelijk dat een onderneming door ouders werd overgedragen aan de kinderen. Op deze manier was de onderneming zeker van haar voortbestaan en bleef de waarde binnen de familie. Voor deze zogenaamde bedrijfsopvolging bestaat een fiscaal vriendelijke regeling, die neerkomt op belastingvrij schenken. Uiteraard kan dit nog steeds, maar veel kinderen stippelen hun loopbaan uit buiten de onderneming van de ouders. 

 Ook kun je je bedrijf overdragen aan een jongere werknemer of zakenpartner. Of aan een collega ondernemer. Ook dit kan onder bepaalde voorwaarden zonder dat er hoeft te worden afgerekend met de fiscus. Het is belangrijk dat je op tijd op een dergelijke overdracht voorsorteert.  

Uiteraard kun je ook je onderneming (of de aandelen daarin) verkopen aan een derde partij en proberen er zoveel mogelijk aan over houden. Maar daar gaat het nu even niet om.   

Want:
Hoe mooi zou het zijn als jouw bedrijf, met jouw unieke eigenschappen, blijft voortbestaan na jouw pensioen. En hoe mooi is het als het jou ook daadwerkelijk iets oplevert voor alles wat je hebt geïnvesteerd? 

Wat is de waarde van mijn onderneming?
De waarde van een onderneming omvat meer dan het verschil tussen de bezittingen en schulden op de balans. Het bestaat ook uit:

  • Het Klantenbestand:
  • Goede naam; 
  • Werknemers; 
  • Kantoororganisatie; 
  • In het bedrijf aanwezige specifieke kennis; 
  • Een uniek product; 
  • Het netwerk en de relaties; 
  • De jaarlijkse winst die wordt gemaakt; 
  • De verwachting over toekomstige opbrengsten, de potentie van het bedrijf. 

 Al deze aspecten bij elkaar noem je goodwill. Er zijn twee soorten goodwill: 

 1. Ondernemingsgoodwill is de meerwaarde die voortkomt uit de naam of de prestaties van je bedrijf. Degene die het bedrijf overneemt gaat daarvan profiteren en daarom mag dit tot uitdrukking  komen in de prijs die je vraagt. 

2. Persoonlijke goodwill is de waarde die jij als ondernemer aan het bedrijf toevoegt. Als je na de verkoop van je onderneming niet meer bij het bedrijf betrokken blijft, gaat deze goodwill verloren. 

Wat precies de waarde is van de ondernemingsgoodwill, is moeilijk te bepalen. De winst van de afgelopen jaren speelt een rol in de berekening omdat deze al vast ligt, al bewezen is. Maar steeds vaker wordt de berekening gebaseerd op prognoses van de toekomstige opbrengsten.  

Hierin moet rekening worden gehouden met de aanwezigheid van de hierboven genoemde unieke kwaliteiten van jouw onderneming. Omdat dit veel meer gaat over niet meetbare zaken en de toekomst, blijft dit deel van de berekening altijd wat subjectief.  

Maar realiseer je vooral dat jouw onderneming waardevol is door alles wat je erin hebt geïnvesteerd. En, hoe unieker hoe beter! Gewoon jezelf zijn dus, goed voor je pensioen 😊 

Hoe je de waarde van je onderneming kunt vergroten 

Ook als je een (relatief) kleine onderneming hebt, kun je de waarde van je onderneming laten groeien. Je kunt hierbij denken aan:

  • Het ontwikkelen van een eigen methode:
  • Het vastleggen van processen en structuren; 
  • Het automatiseren van processen; 
  • Het vinden van betrouwbare teamleden en medewerkers die in de toekomst (een deel van) het werk van je over kunnen nemen; 
  • Het volgen van opleidingen en trainingen, waardoor je jouw kennis en dat van je personeel vergroot; 
  • Het ontwikkelen van aanbod dat inkomen oplevert zonder dat er werk voor nodig is (passief inkomen); 
  • Het onderhouden en uitbreiden van je netwerk; 
  • Werken aan je klanttevredenheid; 
  • Zorgen dat jouw onderneming goed bekend staat.  

Een inspirerend voorbeeld 

Mocht je twijfelen of dit allemaal wel voor jou is weggelegd, luister dan het inspirerende interview dat ik had met Jelly Bijlsma van Klasse(n)Kracht BV. Zij heeft op een fantastische manier gebouwd aan een waardevolle onderneming. En dat in tien jaar tijd!   

De enorme potentie van haar bedrijf heeft ertoe geleid dat zij het afgelopen jaar haar eenmanszaak heeft ingebracht in een BV structuur. Het actieve deel van haar bedrijf zal de komende jaren waarschijnlijk voor een groot deel door anderen worden overgenomen, terwijl zij zelf steeds meer een creatieve en visionaire rol krijgt. Haar gedachtengoed blijft zich zo ontwikkelen en zal op die manier zorgen voor een mooi pensioen.  

Hoe Jelly dit gedaan heeft beluister je hier.   

Nog meer alternatieven 

In dit blog besprak ik de eerste alternatieve manier om te zorgen voor een zorgeloze oude dag. In het volgende deel van deze serie denk ik nóg wat minder traditioneel en komen er andere manieren aan bod om je leven in te richten naar jouw smaak.  

Ben je na het lezen van dit blog nieuwsgierig naar de mogelijkheden voor jouw pensioenopbouw, of wil je je laten inspireren door een bevlogen onderneemster, luister dan zeker naar de podcasts  

Wil je niks missen van deze reeks over Pensioen voor ondernemers, dan kun je je aanmelden voor onze algemene nieuwsbrief. De volgende delen ontvang je dan gewoon in je inbox.  

Mocht je vragen hebben of na het lezen willen reageren, dan kan dat! Super leuk om van je te horen. Stuur ons een bericht via support@hartvooradministratie.nl en dan nemen we je vraag misschien mee in het volgende blog.