Doorbelasten kosten en BTW

Als je met je opdrachtgever hebt afgesproken dat je bepaalde kosten, zoals reiskosten of kosten van een zakelijke lunch of diner, mag doorbelasten,

hoe doe je dat dan op een juiste manier? 

Tips voor alle ondernemingen

 Wij zien regelmatig dat ondernemers gemaakte kosten in rekening brengen bij de opdrachtgever of kosten voorschieten en die via de factuur voor de geleverde diensten in rekening brengen. 

Waar vaak verwarring over is, is of er BTW over deze kosten in rekening moet worden gebracht en zo ja, hoeveel.  

 De regel die je hierbij kunt aanhouden is de volgende: 

 

 Als je zelf met BTW belaste prestaties verricht en in rekening brengt, dan moet je over de kosten die je in rekening brengt ook btw berekenen. Vanuit de Belastingdienst gezien horen deze in rekening gebrachte kosten bij je omzet.

 Het tarief is afhankelijk van de dienst die je levert. Als de werkzaamheden die je factureert belast zijn met 21% BTW, dan factureer je ook de gemaakte kosten met dit tarief. Ben je bijvoorbeeld een uitvoerend kunstenaar of kapper, dan factureer je over je diensten het 9% tarief en gebruik je dit tarief ook voor de gemaakte kosten  

 

Je gebruikt dus altijd hetzelfde BTW tarief als voor je ‘hoofd’ dienst.  

 Het maakt namelijk niet uit wat voor vergoeding je krijgt. Of dat nu is voor een geleverde dienst, of voor de kilometers die je hebt gereden. De Belastingdienst ziet deze vergoeding als omzet. 

Heb je vorderingen op opdrachtgevers/klanten die al langere tijd openstaan? Wanneer de vordering één jaar na het opeisbaar worden nog niet is voldaan, kan de BTW op deze vordering worden teruggevraagd in de aangifte. Misschien is dit bij jou aan de hand, laat het ons dan weten voor de aangifte BTW over Q4.

Meer tips?

Wil je meer tips ontvangen om meer flow aan te brengen in je financiele administratie?
Meld je dan hier aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief

 

Disclaimer: Wij realiseren ons dat deze lijst met tips niet volledig is. We hebben er voor gekozen om de tips zoveel mogelijk aan te laten sluiten bij de behoeften van onze klanten.